Συμβουλές για τον Καθαρισμό των Χεριών

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας και τις επιφάνειές του καθαρό. Οποιοδήποτε άτομο στο σπίτι σας θα έρθει σε επαφή με διάφορα στοιχεία μέσω των χεριών του - πόμολα, πάγκους, κατοικίδια ζώα, πρόσωπα, φαγητό, μπάνια, σκεύη κ.ο.κ. Εάν η υγιεινή των χεριών δεν είναι αρκετά καλή τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση και μπορεί να οδηγήσει σε κρυολογήματα, μολύνσεις και άλλες ασθένειες.

 

Πώς να πλένετε τα χέρια σας

Ας υποθέσουμε, γνωρίζετε ήδη αυτό. Εφαρμόστε σαπούνι, τρίψτε τα χέρια μαζί, ξεπλύνετε. Ακούγεται απλό σωστά;

Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να δώσετε στα χέρια σας μια σωστή και λεπτομερή καθαριότητα τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε περισσότερα από το να βάλετε κάτω από μια βρύση. Τα νεότερα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην είναι τόσο προσεκτικά με το πλύσιμο των χεριών τους, ή να χρειάζονται λίγη βοήθεια, γι 'αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη βασική διαδικασία για το πλύσιμο των χεριών.

 1. Βρέξτε τα χέρια σας (με κρύο ή ζεστό νερό) και εφαρμόστε αρκετό σαπούνι για να καλύψετε με αφρούς σε κάθε επιφάνεια των χεριών σας.
 2. Κάνε μερικές φυσαλίδες! Τρίψτε τα χέρια σας παλάμη με παλάμη έντονα, στη συνέχεια, με το ένα χέρι πάνω από την κορυφή του άλλου τρίψτε και μεταξύ των δακτύλων σας.
 3. Διασταυρώστε τα δάχτυλά σας, παλάμη με παλάμη, για να μπείτε μέσα στη βάση των δακτύλων σας.
 4. Κάντε μια γροθιά γύρω από τον αριστερό σας αντίχειρα με το δεξί σας χέρι και στρίψτε απαλά μπρος-πίσω. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.
 5. Χρησιμοποιώντας είτε το άλλο σας χέρι είτε ένα πινέλο με τρίχες, καθαρίστε κάτω από τα νύχια σας και γύρω από την επιδερμίδα.
 6. Στεγνώστε καλά, με καθαρή πετσέτα ή στεγνωτήρα χεριών.

Παρεμπιπτόντως, εάν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτή για οποιονδήποτε λόγο, τότε οι ίδιες κινήσεις ισχύουν όταν χρησιμοποιείτε αποστειρωτές χεριών.

 

Για πόση ώρα θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας;

Πόσο χρόνο ξοδεύετε το πλύσιμο των χεριών σας εξαρτάται από το πόσο βρώμικα είναι. Αν απλώς αναζωογονείτε μετά τη χρήση του μπάνιου ή το πλύσιμο, τότε η παραπάνω διαδικασία θα σας πάρει περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Εάν εργάζεστε έξω, διακοσμώντας ή έχετε ένα υψηλότερο επίπεδο βρωμιάς στα χέρια σας τότε ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία πλύσης των χεριών μερικές φορές και να περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο νεροχύτη.

 

Πότε να εξασκήσετε την υγιεινή των χεριών

Δεδομένου ότι ο σκοπός του πλυσίματος των χεριών είναι να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων, των μολύνσεων και των μικροσκοπικών φίλων τους, έχει νόημα ότι το πλύσιμο των χεριών είναι το επόμενο (και απαραίτητο) βήμα κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή μαζί τους.

Οι καλύτεροι χρόνοι για να εξασκήσετε καλή υγιεινή χεριών είναι πριν και μετά από ορισμένα καθήκοντα.

Αυτό σημαίνει πλύσιμο των χεριών σας:

 1. Μαγειρεύοντας ή προετοιμάζοντας φαγητό (πρέπει να πλύνετε και τα χέρια σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας)
 2. Τρώγοντας (στο σπίτι ή σε εστιατόριο)
 3. Θεραπεία τραύματος, κοπής, ερεθισμού του δέρματος ή τριβής
 4. Επίσκεψη στο νοσοκομείο ή είσοδος σε νοσοκομειακό δωμάτιο

 

Και μετά:

 1. Χρησιμοποιώντας το μπάνιο
 2. Χειρισμός ωμού κρέατος
 3. Βήχας, φτέρνισμα, κλπ.
 4. Ζωοτροφές ζώων
 5. Βγάζοντας τα σκουπίδια
 6. Αλλαγή πάνας
 7. Εργασία στον κήπο
 8. Βοηθώντας έναν τραυματισμένο
 9. Επίσκεψη στο νοσοκομείο

Τώρα που είμαστε σαφείς σχετικά με την υγιεινή των χεριών, περάστε τις τεχνικές στην οικογένειά σας - ειδικά τα παιδιά.