Πως να καθαρίσουμε τα κρύσταλλα και τα ασημικά του σπιτιού.

Θαμπά Ποτήρια.

Πάρτε ένα μπολ (μεγάλο ή μικρό, ανάλογα με το πόσα ποτήρια θέλετε να καθαρίσετε) και ρίξτε μέσα του πολύ ξίδι. Βάλτε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το ξίδι να βράσει.

Αμέσως μετά πάρτε τα ποτήρια και αφήστε τα μέσα στο ζεστό ξίδι για περίπου 10 λεπτά. Όταν βγάλετε το ποτήρι από το μπολ τρίψτε το με ένα σφουγγαράκι. Θα δείτε ότι θα λάμπουν!

Κρύσταλλα από τα φωτιστικά σας.

Τα κρύσταλλα από τα φωτιστικά του σπιτιού σας θα καθαρίσουν και θα γυαλίσουν, αν τα περάσετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα. Αν τα κρύσταλλα αφαιρούνται, τα πλένετε μέσα σε μια λεκάνη με σαπουνάδα, τα ξεπλένετε και τα σκουπίζετε καλά πριν τα βάλετε πίσω στη θέση τους.

Η καλύτερη συμβουλή είναι η συχνή χρήση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα ασημένια σκεύη, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σκουριάσουν.

Μια στο τόσο, τρίψτε τα με ένα βαμβακερό πανί.

Τυλίξτε τα ασημικά σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε σε βαμβακερά πανιά και φυλάξτε τα σε περιβάλλον χωρίς υγρασία.

 

Ζεστό νερό, μαγειρική σόδα με αλάτι και αλουμινόχαρτο.

Πρώτα, στρώστε την επιφάνεια μιας λεκάνης -μεγέθους αντίστοιχου με τον όγκο των ασημικών σας- με αλουμινόχαρτο. Έπειτα, φτιάξτε ένα διάλυμα με δύο κούπες ζεστό νερό, μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Βυθίστε τα ασημικά σας στη λεκάνη και αφήστε το διάλυμα να κάνει τη βρώμικη δουλειά για εσάς!

Τρίψτε τα με οδοντόκρεμα.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη οδοντόκρεμα και ένα πανί. Απλώστε την οδοντόκρεμα στο πανί και τρίψτε τις ασημένιες επιφάνειες μέχρι να εξαφανιστούν οι «λεκέδες» της σκουριάς. Στα δύσκολα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για αποτελεσματικότερο τρίψιμο.

Με ξίδι και αλάτι.

Βάλτε δύο κούπες ξίδι στο μάτι της κουζίνας μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Μεταφέρετε το ξύδι σε ένα μπολ, προσθέστε μία κουταλιά χοντρό αλάτι και βυθίστε τα ασημικά σας στο μίγμα. Αφήστε τα ασημένια σκεύη για 5 περίπου λεπτά στο διάλυμα. Τέλος, ξεβγάλατε με νερό και σκουπίστε με μαλακό πανί.