Πώς να Kαθαρίσετε Bελούδο

Όταν καθαρίζετε οποιοδήποτε ύφασμα, η απλούστερη επιλογή είναι να το βάλετε στο πλυντήριο, ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με ένα ευαίσθητο ύφασμα, όπως το βελούδο. Ελέγξτε τις ετικέτες φροντίδας και εάν οι οδηγίες αναφέρουν ότι το βελούδο πλένεται σε πλυντήριο, τότε κάντε το, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε έναν ήπιο κύκλο ή ένα πλύσιμο με το χέρι και να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελούδινες κουρτίνες ή ρούχα που είναι μόνο για πλύσιμο στο χέρι ή για πλύσιμο στο πλυντήριο (ελέγξτε απλά την ετικέτα φροντίδας του αντικειμένου).

  1. Καθαρίστε απαλά την επιφάνεια του βελούδου χρησιμοποιώντας το μαλακό εξάρτημα τρίχας της ηλεκτρικής σκούπας για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά. Μπορεί να θέλετε να παραλείψετε αυτό το βήμα εάν καθαρίζετε τα βελούδινα ρούχα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να συλλέξουν σκόνη από τις βελούδινες κουρτίνες. Αν μπορείτε να ρυθμίσετε την ισχύ αναρρόφησης της ηλεκτρικής σκούπας σας, τότε ίσως αξίζει να την μειώσετε λίγο.
  2. Αφαιρέστε τους μικρούς λεκέδες με νερό. Βρέξτε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και τρίψτε απαλά το λεκέ. Μην ασκείτε υπερβολική πίεση στο ύφασμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
  3. Αφαιρέστε σκληρούς λεκέδες με απορρυπαντικό πιάτων. Αναμίξτε μαζί ένα διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων και ζεστού νερού. Βυθίστε ένα καθαρό πανί στο μίγμα και εφαρμόστε στο λεκέ. Τρίψτε απαλά μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
  4. Στραγγίξτε τυχόν περίσσεια νερού, χρησιμοποιώντας μια στεγνή πετσέτα.
  5. Βουρτσίστε το βελούδο με ένα μαλακό βουρτσάκι. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρηθεί η ομαλή και απαλή επιφάνεια στο βελούδο.