Πως Να Αποφύγετε Το Θάμπωμα Των Τζαμιών Στο Σπίτι Σας

Το θάμπωμα των διπλών υαλοπινάκων από υγρασία τον χειμώνα είναι μια μικρή ενόχληση, αλλά δεν είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μειώσετε την ποσότητα και τη συχνότητα του θαμπώματος που σχηματίζεται στο σπίτι σας. Όταν πρόκειται για τον τρόπο διακοπής του, υπάρχουν δύο μέθοδοι που λειτουργούν πραγματικά καλά. Αρχικά, προσπαθήστε να θερμάνετε και να αερίσετε το σπίτι σας, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ζεστού, υγρού αέρα και των επιφανειών των τζαμιών. Δεύτερον, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα του ζεστού, υγρού αέρα που παράγεται στο σπίτι σας σε καθημερινή βάση. Δείτε πώς:

 

1) Θερμάνετε & αερίστε

Το χειμώνα ειδικά, προσπαθήστε να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό και βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια θερμαίνονται ομοιόμορφα αν είναι δυνατόν. Ρυθμίστε το χρονόμετρο θέρμανσης για να ρυθμίσετε τη θέρμανση σας τακτικά.

Αφήστε τα ανοίγματα εξαερισμού ανοιχτά, ακόμα και το χειμώνα. Αυτό θα επιτρέψει στον ζεστό, υγρό αέρα να φύγει έξω από το σπίτι και να μειώσει την ποσότητα ατμού που απελευθερώνεται στα παράθυρα.

Σκεφθείτε προσεκτικά το σχεδιασμό του δωματίου σας. Αν αντικείμενα, όπως οι ντουλάπες ή οι κουρτίνες, είναι τοποθετημένα πάνω σε τοίχο ή εμποδίζουν το τζάμια του παραθύρου που μπορεί να ανοίξετε για να αεριστεί το σπίτι, η ροή του αέρα περιορίζεται, προκαλώντας συσσώρευση ατμών και θάμπωμα.

Αν εκτελείτε οποιαδήποτε εργασία που παράγει ένα μεγάλο μέρος ζεστού, υγρού αέρα (π.χ. στεγνώματα ρούχων ή χρησιμοποίηση του ντους), κρατήστε ένα παράθυρο ανοιχτό για να αφήσετε τον αέρα να ξεφύγει.

 

2) Μειώστε τον ζεστό, υγρό αέρα.

Να θυμάστε πάντα να ανοίγετε τον εξαερισμό στο μπάνιο ή τον εξαεριστήρα στην κουζίνα κάθε φορά που μαγειρεύετε ή κάνετε μπάνιο. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αέρα και τον εξαερισμό στο σπίτι.

Κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε τα καπάκια στις κατσαρόλες σας για να βοηθήσετε να παγιδέψετε μεγάλο μέρος του ατμού στο εσωτερικό της κατσαρόλας. Το να αφήνετε τον ατμό να διαφύγει σε ένα κακώς αεριζόμενο δωμάτιο όπως η κουζίνα με συνήθως μικρά παράθυρα μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό μούχλας.

Εάν μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή από το στέγνωμα ρούχων στο εσωτερικό. Εάν πρέπει να στεγνώσετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι τότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλός αερισμός.

Όταν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Τα κιτ εξαερισμού στεγνωτήρα, τα οποία εξαερίζουν σε ένα δοχείο μέσα στο σπίτι σας, αυξάνουν την πιθανότητα θαμπώματος των τζαμιών σας.