Περιορίστε την Ακαταστασία

Ξέρουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να τακτοποιούμε τα πράγματα, να τα χρησιμοποιούμε, να τα καθαρίζουμε, να τα αποθηκεύουμε, να τα αναζητούμε. Περισσότερα πράγματα σημαίνουν και μεγαλύτερη δαπάνη χρόνου. Είναι πιο χρονοβόρο και πιο απογοητευτικό να κάνει κάποιος δουλειές σε ένα δωμάτιο ή σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο αντικείμενα παρά εκεί όπου υπάρχουν ανοιχτοί χώροι και τακτοποιημένες επιφάνειες. Επιπρόσθετα, καθώς συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερα πράγματα, ο χρόνος που απαιτείται για την εύρεση κάποιου αναγκαίου αντικειμένου αυξάνεται.

Ειδικοί στην οικοκυρική λένε ότι σχεδόν ο μισός από το χρόνο που δαπανούν οι άνθρωποι στην καθαριότητα χάνεται στην «τακτοποίηση, στη μετακίνηση και στο μάζεμα περιττών πραγμάτων και σκουπιδιών». Θέλετε να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας καλύτερα, ρίξτε μια προσεκτική ματιά γύρω σας.

 Μήπως ο χώρος σας είναι ακατάστατος, περιορίζοντας τις κινήσεις σας και, το χειρότερο από όλα, σπαταλώντας το χρόνο σας;

 Αν ναι, περιορίστε την ακαταστασία.

Το να απαλλαχτείτε από περιττά πράγματα ίσως δεν είναι εύκολο. Το πέταμα πολύτιμων αλλά μη αναγκαίων αντικειμένων μπορεί να είναι επώδυνο—σχεδόν σαν να χάνεις έναν καλό φίλο.

 Πώς, λοιπόν, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε ένα αντικείμενο ή αν θα απαλλαχτείτε από αυτό;

 Μερικοί εφαρμόζουν τον κανόνα του ενός χρόνου. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάτι για έναν χρόνο, πετάξτε το. Τι θα γίνει αν διστάζετε ακόμη να το πετάξετε ύστερα από έναν χρόνο; Κρατήστε το κάπου για άλλους έξι μήνες. Όταν το ξαναδείτε και συνειδητοποιήσετε ότι έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν το έχετε χρησιμοποιήσει, ίσως είναι πιο εύκολο να το αποχωριστείτε. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ο στόχος είναι να περιορίσετε την ακαταστασία—να κάνετε καλύτερη χρήση του χρόνου σας.