Λευκό Ξίδι για Καθαρισμό: Χρήσεις και Συμβουλές

Το λευκό ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους γύρω από το σπίτι. Αλλά πώς ξέρετε πότε να χρησιμοποιήσετε το λευκό ξίδι και πότε να χρησιμοποιείτε εμπορικά προϊόντα καθαρισμού; Το λευκό ξύδι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα και παντού. Παρακάτω, θα βρείτε 4 προτεινόμενες χρήσεις για καθαρισμό με λευκό ξίδι και 4 καταστάσεις όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εμπορικά καθαριστικά προϊόντα.

 

Πότε να χρησιμοποιήσετε ξίδι για καθαρισμό

Ως μη τοξικό φυσικό καθαριστικό, το λευκό ξίδι είναι ιδιαίτερα καλό για μικρές δουλειές όπου δεν υπάρχουν εμπορικά προϊόντα καθαρισμού ή περιέχουν χημικά που μπορεί να είναι λιγότερο οικολογικά ή λιγότερο υγιεινά για ένα σπίτι με μικρά παιδιά. Ακολουθούν 4 παραδείγματα:

1. Αντιμετώπιση των οσμών - Αντί να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό αποσμητικό χώρου για να καλύψετε μια δυσάρεστη οσμή, το ξίδι μπορεί να καθαρίσει τον αέρα της προσβλητικής οσμής - αν και η δική του οσμή θα είναι προσωρινά μάλλον έντονη.

Γεμίστε ένα μπολ με φούρνο μικροκυμάτων με 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και 1/2 φλιτζάνι νερό, και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων στο σημείο βρασμού για 2-3 λεπτά. Θα καθαρίσει τις οσμές από το φούρνο μικροκυμάτων σας. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο, καθώς το υγρό και το μπολ θα είναι ζεστά, οπότε περιμένετε μέχρι το δοχείο να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε από το φούρνο μικροκυμάτων.

Ή, βυθίστε ένα σφουγγάρι σε αραιωμένο λευκό ξύδι, σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου σας, ξεπλύνετε με νερό και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτεί ώστε να στεγνώνει το εσωτερικό - και ο φούρνος σας θα είναι απαλλαγμένος από οσμές. Δεν θέλετε χημικά από ένα εμπορικό αποσμητικό χώρου στις επιφάνειες μαγειρέματος ούτως ή άλλως, καθώς θα μολύνουν το φαγητό σας.

2. Καταπολέμηση του αλάτων - Τα φυσικά οξέα στο ξίδι μπορούν να διασπάσουν το ασβέστιο και τα άλατα από νερό σε επιφάνειες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το φαγητό ή το σώμα σας. Αυτό το καθιστά μια κατάλληλη εναλλακτική λύση αν έχετε ένα πιο ισχυρό εμπορικό προϊόν καθαρισμού.

Βράζουμε ένα αραιό διάλυμα λευκού ξιδιού σε ένα βραστήρα και αφήνουμε να μουλιάσει όλη τη νύχτα για να διαλύσει κάθε ίχνος άλατος μέσα. Ξεπλύνετε προσεκτικά το δοχείο με κρύο νερό πριν χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα αλάτων.

Αν η ντουζιέρα σας είναι βουλωμένη από άλατα, ξεβιδώστε την και βυθίστε τη νύχτα σε ένα μπολ με νερό και ξίδι.

3. Προσθέστε στο πλυντήριο ρούχων για καλύτερα αποτελέσματα - Ενώ το ξίδι δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να καθαρίσει τα ρούχα από μόνο του, βοηθά να λαμπρύνει τα χρώματα και να εξαλείψει τις οσμές, αν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με ένα ποιοτικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.

Προσθέστε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι στο τελικό ξέβγαλμα στο πλυντήριό σας και μπορεί να λαμπρύνει τα χρώματα, να καθαρίσει τα υπολείμματα σαπουνιού, να απομακρύνει τις παράξενες οσμές στα υφάσματα και να μειώσει τη στατική πρόσφυση! Απλά θυμηθείτε ότι ποτέ δεν συνδυάζεται ξίδι με λευκαντικό, καθώς αυτό θα δημιουργήσει αεριούχο χλώριο, το οποίο είναι τοξικό.

4. Διάλυση υπολειμμάτων από συγκολλητικές ουσίες - Αφαιρέσατε ποτέ ένα αυτοκόλλητο το οποίο άφησε ένα κολλώδες υπόλειμμα το οποίο έμεινε πάνω στην επιφάνεια ενός προοριζόμενου δώρου ή αντικειμένου οικιακής χρήσης; Απλά βάλτε λίγο ξίδι σε ένα ύφασμα, αφήστε το να καθίσει πάνω στο κολλώδες υπόλειμμα για 15-20 λεπτά, σκουπίστε, και η επιφάνεια θα είναι λαμπερή και νέα!

 

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξίδι για καθαρισμό

Ο καθαρισμός με ξίδι δεν είναι κατάλληλος για όλες τις καταστάσεις. Εδώ είναι μερικά σημαντικά παραδείγματα όταν το ξίδι μπορεί να βλάψει την υγεία σας ή το νοικοκυριό - σε αυτές τις περιπτώσεις, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο εμπορικό καθαριστικό προϊόν αντ 'αυτού!

1. Το ξίδι δεν αποτελεί υποκατάστατο του σαπουνιού - Όσο χρήσιμο είναι, το ξύδι είναι ένα οξύ και πολλά σαπούνια και αλκαλικά καθαριστικά (όπως το υγρό πιάτων) είναι τα μόνα προϊόντα που μπορούν πραγματικά να αφαιρέσουν το λίπος από τα πιάτα σας. Όπως και ένα απορρυπαντικό ρούχων θα πλύνει αφαιρέσει τη βρωμιά από τα ρούχα σας, αλλά το ξίδι θα επιφέρει μόνο μια μικρή βελτίωση στα αποτελέσματα του κύκλου του πλυντηρίου σας.

2. Το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αλουμινένιες και η σιδερένιες επιφάνειες. Αυτά τα μέταλλα είναι αντιδρώσες επιφάνειες που θα υποστούν ζημιές από το ξίδι. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα εμπορικό υγρό πιάτων για να καθαρίσετε τα πιάτα σας και εάν πρέπει, να χρησιμοποιήσετε ξίδι για να διαλύσετε υπολείμματα από άσβεστο ή σαπούνι, μόνο σε μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα.

3. Το ξίδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κερωμένες επιφάνειες - το ξίδι θα απομακρύνει το κερί, αφήνοντας μια επιφάνεια θαμπή. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξίδι σε αυτοκίνητο με  κερωμένο χρώμα και ξύλινα δάπεδα με βερνίκι. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα προϊόντα δαπέδου.

4. Το ξίδι δεν πρέπει ποτέ να συνδυαστεί με χλωρίνη - Αυτό είναι ένα μεγάλο όχι στον καθαρισμό με ξίδι. Ενώ το ξίδι μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε σε πολλές περιπτώσεις, προσθέτοντας ένα οξύ όπως χλωρίνη θα οδηγήσει δημιουργία αεριούχου χλωρίου, το οποίο είναι τοξικό. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μια εμπορική χλωρίνη μόνη της, μακριά από οποιοδήποτε ξίδι.

 

Αυτά τα παραδείγματα θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για το πότε να χρησιμοποιήσετε το λευκό ξίδι για καθαρισμό - και πότε όχι και μπορείτε να διατηρήσετε με υγιεινό τρόπο ένα υγιές, οικολογικό σπίτι!