Αφαίρεση Λεκέδων Νικοτίνης

Το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους συχνά οδηγεί σε λεκέδες νικοτίνης σε επιφάνειες και υφάσματα, ειδικά αν αυτό είναι κάτι που γίνεται τακτικά. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε λεκέδες από τη νικοτίνη; Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να απαλλαγείτε από αυτά τα επίμονα κίτρινα και καφέ σημάδια, έτσι ώστε το σπίτι και η ντουλάπα σας να μοιάζουν και πάλι καινούργια.

 

Αφαίρεση λεκέδων νικοτίνης από ύφασμα: Πρώτα βήματα

Το πως να αφαιρείτε ένα λεκέ νικοτίνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του υφάσματος που προσπαθείτε να καθαρίσετε. Έτσι πριν ξεκινήσετε, πρώτα φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις βασικές συμβουλές:

Διαβάστε τις ετικέτες φροντίδας ενδυμάτων για τα ρούχα σας, τις κουρτίνες ή άλλα υφάσματα. Αυτά πρέπει να υποδεικνύουν όχι μόνο τον τύπο του υφάσματος, αλλά και τη σωστή θερμοκρασία νερού, τον κύκλο πλύσης και τη μέθοδο στεγνώματος.

Πηγαίνετε τα υφάσματα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα μόνο σε επαγγελματίες. Μην προσπαθήσετε να τα καθαρίσετε στο σπίτι.

Πριν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε λεκέδες από νικοτίνη, δοκιμάστε πρώτα το διάλυμα απομάκρυνσης λεκέδων σε μια κρυφή περιοχή κάθε υφάσματος.

Μην στεγνώσετε σε στεγνωτήριο ή σιδερώστε τα λερωμένα υφάσματα πριν τα μεταχειριστείτε, καθώς η υψηλή θερμότητα μπορεί να κάνει την αφαίρεση νικοτίνης πολύ πιο δύσκολη.

 

Αφαίρεση λεκέδων νικοτίνης από υφάσματα που πλένονται

Μπορείτε να προσδιορίσετε εάν ένα ύφασμα πλένεται διαβάζοντας την ετικέτα φροντίδας ενδυμάτων. Τα συνήθη υφάσματα που πλένονται περιλαμβάνουν το βαμβάκι και το λινό, καθώς και πολλά είδη πολυεστέρας, νάιλον, ακρυλικού και spandex. Ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα για να αφαιρέσετε λεκέδες νικοτίνης από αυτά τα υφάσματα:

Σε μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή ή νεροχύτη, αναμίξτε περίπου ένα λίτρο ζεστού νερού με 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων υψηλής ποιότητας.

Μουλιάστε τα λεκιασμένα υφάσματα για τουλάχιστον 15 λεπτά ή περισσότερο για πιο βαριά υφάσματα.

Αφαιρέστε τα από το νερό και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Αφαιρέστε το περισσευούμενο νερό.

Αν οι κηλίδες επιμένουν, χρησιμοποιήστε με ένα σφουγγάρι με οινόπνευμα και βουρτσίστε μέχρι να φύγουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει την αντοχή χρώματος πρώτα, καθώς το οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει χρώματα από ορισμένα υφάσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό προϊόν απομάκρυνσης λεκέδων - να θυμάστε να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες στην ετικέτα και να δοκιμάσετε πρώτα μια μικρή περιοχή του υφάσματος.

Ξεπλύνετε ξανά σε καθαρό νερό.

Πλένετε στο πλυντήριο σας κανονικά, στη θερμοκρασία που συνιστάται στις ετικέτες φροντίδας ενδυμάτων.

 

Αφαίρεση λεκέδων νικοτίνης από λεπτές ύλες

Τα πιο ευαίσθητα υφάσματα περιλαμβάνουν το μετάξι και το μαλλί. Πάντα συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας για συμβουλές και δοκιμάστε πρώτα οποιοδήποτε προϊόν ή μέθοδο σε μια μικρή περιοχή.

Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί, βυθίστε επανειλημμένα το λεκέ σε νερό. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να αφαιρέσετε ένα ελαφρύτερο λεκέ.

Εάν η κηλίδα επιμένει, χρησιμοποιήστε ένα εμπορικό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων κατάλληλο για αυτόν τον τύπο υφάσματος - ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα και δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή περιοχή.

Εάν είναι απαραίτητο για τον τύπο υφάσματος, αφήστε το ένδυμα να μουσκέψει για μερικές ώρες πριν το πλύσιμο και σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Αφαίρεση λεκέδων νικοτίνης από επιφάνειες

Οι οικιακές επιφάνειες μπορούν επίσης να πέσουν θύματα λεκέδων νικοτίνης. Ακολουθεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των λεκέδων από διάφορες επιφάνειες:

Πλαστικά, αλουμίνια ή άλλες σκληρές επιφάνειες: Εφαρμόστε ένα κατάλληλο σπρέι καθαρισμού επιφάνειας ή κρέμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα για καλύτερα αποτελέσματα.

Χαλί: Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού χαλιών, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα και δοκιμάζοντας πρώτα σε μια μικρή περιοχή.

Πορσελάνη: Ανακατέψτε ζεστό νερό και ένα καλό υγρό πιάτων. Τρίψτε αυτό το διάλυμα στο λεκέ. Αν ο λεκές παραμείνει, χρησιμοποιήστε ένα πανί και τρίψτε με μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ. Σκουπίστε, ξεπλύνετε και στεγνώστε.

 

Με αυτές τις συμβουλές, γνωρίζετε τώρα τις εύκολες λύσεις για την αφαίρεση λεκέδων νικοτίνης από το νοικοκυριό και την ντουλάπα σας. Καπνιστής ή μη καπνιστής, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα σας και το σπίτι σας θα συνεχίσουν να φαίνονται φρέσκα και καθαρά.